Se dau bani de la stat, în mod oficial: salariul minim și pensiile, ambele în vizorul Guvernului

de: Alexandru Puiu
13 01. 2021

Într-o intervenție televizată la Digi24, ministrul Munci a făcut mai multe promisiuni legate de creșterea salariului minim și majorarea pensiilor din România, în acest an.

Deși s-au înghețat mai multe salarii în România, în contextul lipsei de fonduri din cauza pandemiei de coronavirus, ministrul Munci a promis că vor existat totuși câteva măriri. Una dintre ele va fi implementată chiar astăzi și va viza salariul minim pe economie. Tot în acest an, pensiile vor fi din nou aliniate cu rata inflației, care nu este deloc neglijabilă.

„Salariul minim va fi indexat mâine [n.r. miercuri, 13 ianuarie], în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei.

Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut”, a explicat Turcan, citează Agerpres.

Ministrul Muncii a profitat de ocazie și pentru a atrage atenția asupra problemelor din domeniul calculării pensiilor, provocate de două legi importante care funcționează în același timp.

„Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală.

De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor”, a susţinut ministrul.

Nu avem încă o dată exactă pentru alinierea pensiilor la inflație, dar știm cu siguranță că se va materializa în acest an, 2021. „Am discutat cu prim ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (…) Când vom lua decizia vă vom spune”, a dat asigurări Raluca Turcan, subliniind că indexarea se va produce ”cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel”, a atras atenția oficialul guvernamental.

Aparent, se fac și eforturi pentru alinierea pensiilor speciale cu nivelul contribuțiilor plătite la stat, dar toate tentativele în acest sens au eșuat în trecut. „Ce am făcut în momentul în care am ajuns în mandat? Am spus aşa: subiectul pensiilor scos din disputa politică. Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale – n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor”, a concluzionat Raluca Turcan.